“Je kunt geen mooie dingen maken als het niet je passie is. Zo staan Hans en ik er beide in, dat maakt de samenwerking ook zo fijn.” Aan het woord Doeke de Leeuw (35). Samen met Hans van Marrewijk (45) heeft hij het bedrijf De Eilandbroeders, gevestigd op industrieterrein Nollekoog in De Koog. De heren maken de prachtigste interieurs, volledige keukens en meubels op maat.
Hoe is het bedrijf ontstaan?
Doeke: In 2016 ben ik begonnen met dit bedrijf. Voor de start was het idee om dit te doen met Joost de Winter. Dat is iets anders gelopen. Joost is succesvol als schilder bij Bens Schildersbedrijf en dat is prima. Maar het begon zodoende eigenlijk als Eilandbroeder. Sinds twee jaar run ik het bedrijf samen met Hans. Dat is een gouden keuze geweest. Het heeft de mogelijkheden een boost gegeven. We vullen elkaar echt aan.
Hoe vullen jullie elkaar aan?
Hans: “Ik ben technischer. Maar Doeke is creatiever. Door onze krachten te bundelen zijn we nu in staat complete keukens te bouwen, voorzien van alle moderne apparatuur. Een keuken op maat, voorzien van alle gemakken.
Doeke: Veel mensen denken dat maatwerk veel duurder is, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Doordat de lijntjes kort zijn en we alles pas kunnen maken, bespaar je ook weer kosten. Ik moet overigens zeggen dat de meeste mensen die bij ons komen onze stijl mooi vinden. En dát is de belangrijkste factor.
Hoe is jullie samenwerking tot stand gekomen?
Hans: Doeke en ik kennen elkaar al heel lang. Ik was fanatiek parachutespringer en was daarvoor veel op reis. In de winters was ik vrij. Doeke wist dat ik in mijn vrije tijd al graag met hout bezig was en vroeg mij of ik hem kon helpen. Ik heb een gezin en wilde me vestigen op Texel, het heeft uiteindelijk tot deze samenwerking geleid.
Doeke: Je bent met z’n tweeën minder kwetsbaar en kunt meer aan. We zijn eigenlijk met 2,5. We hebben een vaste ZZP’er waarmee we samenwerken. Je weet wat je aan elkaar hebt en met meer mensen weet je meer op het moment dat er een probleem is.
Jullie doen ook interieurs van hele horecazaken?
Hans: Ja, zo hebben we onder meer het restylen van de ontbijtzaal van het Eilandhotel – de vroegere Kieviet – gedaan. Het is van oudsher een echt parachutistenhotel, zodoende kende ik ze goed. Maar we hebben bijvoorbeeld ook het interieur van Texelse Branding in Den Burg voor onze rekening genomen. Het zijn de beste visitekaartjes voor een bedrijf als het onze.
Doeke: Mensen weten wat we kunnen en wat we maken. Dat maakt een gesprek makkelijker. Als wij ze adviseren zaken anders aan te pakken bij een keuken, hebben de klanten eigenlijk altijd vertrouwen in je aanpak. Soms is het eindresultaat heel anders dan ze vooraf hadden bedacht, mooier. Het is niet zo dat we zonder overleg een heel ontwerp veranderen. Het is belangrijk dat je de klanten meeneemt tijdens het proces.